Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Opieńki miodowe w zalewie octowej z dodatkiem czosnku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole.
Składniki
2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (opieńki miodowej, borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
6 słoików typu twist o pojemności 0,33 l
4 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
12 ząbków czosnku, po 2 na każdy słoik, obranych
2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1-3 listki laurowe
Przygotowanie krok po kroku:
Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić.
Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Zadbać, aby do każdego słoika trafiło po 2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.