Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Opieńki miodowe w zalewie octowej z dodatkiem czosnku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole. 

Składniki

  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (opieńki miodowej, borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)

  • 6 słoików typu twist o pojemności 0,33 l

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 12 ząbków czosnku, po 2 na każdy słoik, obranych

  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • 1-3 listki laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić. 

  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.

  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.

  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 

  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Zadbać, aby do każdego słoika trafiło po 2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).