Zupa owocowa na zimno z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa owocowa na zimno
Autor: Shutterstock Zupa owocowa na zimno kusi pięknymi kolorami.
łatwy
30 min
4

Owoce na obiad to pomysł na letnie upalne dni. W sezonie warto korzystać z darów lasu i ogrodu, bo wtedy są najzdrowsze, poza sezonem zupę przygotować można z mrożonek. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja ma 150 kcal.

SKŁADNIKI

  • 100 g sezonowych owoców (maliny, truskawki, wiśnie, jagody)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)
  • 200 ml wody
  • 20 g suchego makaronu jajecznego
  • 1 łyżeczka śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, odszypułkować, włożyć do garnka i zalać wodą (i ewentualnie cukrem).
  • Gotować na wolnym ogniu do miękkości owoców (około 30 min).
  • Makaron ugotować al dente, podawać z zupą i łyżką śmietany.