Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Zupa cytrynowa to smaczna i orzeźwiająca potrawa ze sporą dozą witamin. Na dodatek łatwo ją zrobić! Zobacz, jak szybko i łatwo zrobić pyszną zupę cytrynową według przepisu Ewy Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 1 udko
- 1 marchewka
- kawałek selera
- cebula
- pietruszka
- 1 cytryna
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 żółtka
- sól, pieprz
- ugotowany ryż
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku udko zalewamy 1,5 litra wodą i gotujemy z dodatkiem soli. Następnie obieramy warzywa, a marchewkę kroimy w plastry.
- Cebulę podsmażamy na suchej patelni. Tak przygotowane warzywa dodajemy do gotującego się udka.
- Gdy mięso będzie miękkie. wyjmujemy je wraz z warzywami. Zdejmujemy z udka skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę.
- Mięso dodajemy do zupy razem z sokiem z cytryny. Żółtka wraz ze śmietaną mieszamy i wlewamy do zupy.
- Należy pamiętać, żeby zupy nie doprowadzić do wrzenia. Zupę cytrynową podajemy z ryżem i posypujemy pietruszką.