Pikantna zupa śliwkowa z makaronem i jogurtem na ciepło lub na zimno

Pikantna zupa śliwkowa z makaronem i jogurtem na ciepło lub na zimno
Autor: Shutterstock.com Śliwki węgierki gotowe na zupę
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W zupie śliwkowej zaklęte są wszystkie nasze ulubione smaki. Jest słodko-kwaśna, a do tego pieprzna. Dodatek ostrej papryczki wynosi zupę śliwkową na wyżyny sztuki kulinarnej. Można ją podać na zimno lub na ciepło. Wypić z filiżanki lub zjeść z makaronem z talerza. Przygotowanie zupy z ciemnych śliwek jest łatwe. Jeszcze łatwiejsze, gdy macie blender. Pychota! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek lub innych śliwek z ciemną skórką
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 cała papryka chipotle z zalewy lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki zmielonej
  • ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • ¾ szklanka soku pomarańczowego
  • miód lub brązowy cukier w razie potrzeby
  • sól do smaku 
  • jogurt lub kwaśna śmietana lub wegański zamiennik (opcjonalnie)
  • makaron drobn, wcześniej ugotowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj. Usuń pestki. Grubo posiekaj.
  • Umieść posiekane śliwki w rondlu. Dodaj przyprawy (goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i cynamon) wraz z papryczką chipotle, winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie częściowo przykryj rondel i gotuj przez 20-30 minut (aż miąższ śliwek zacznie się rozpadać).
  • Zdejmij zupę śliwkową z ognia. Następnie rozdrobnij zupę ręcznym blenderem (lub przelej ją do blendera kielichowego lub robota kuchennego). Miksuj do uzyskania gładkości.
  • Skosztuj zupy. W razie potrzeby dodaj miód lub brązowy cukier. W razie potrzeby dodaj sól. Zmiksuj krótko, aby wymieszać dodane składniki.
  • Zupę możesz podać na ciepło z dodatkiem makaronu i łyżki jogurtu. Lub po ostygnięciu dodatkowo schłodzić zupę i podawać na zimno z jogurtem. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej