Pikantna zupa śliwkowa z makaronem i jogurtem na ciepło lub na zimno
2021-09-24
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W zupie śliwkowej zaklęte są wszystkie nasze ulubione smaki. Jest słodko-kwaśna, a do tego pieprzna. Dodatek ostrej papryczki wynosi zupę śliwkową na wyżyny sztuki kulinarnej. Można ją podać na zimno lub na ciepło. Wypić z filiżanki lub zjeść z makaronem z talerza. Przygotowanie zupy z ciemnych śliwek jest łatwe. Jeszcze łatwiejsze, gdy macie blender. Pychota!
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek lub innych śliwek z ciemną skórką
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 cała papryka chipotle z zalewy lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki zmielonej
- ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- ¾ szklanka soku pomarańczowego
- miód lub brązowy cukier w razie potrzeby
- sól do smaku
- jogurt lub kwaśna śmietana lub wegański zamiennik (opcjonalnie)
- makaron drobn, wcześniej ugotowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj. Usuń pestki. Grubo posiekaj.
- Umieść posiekane śliwki w rondlu. Dodaj przyprawy (goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i cynamon) wraz z papryczką chipotle, winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie częściowo przykryj rondel i gotuj przez 20-30 minut (aż miąższ śliwek zacznie się rozpadać).
- Zdejmij zupę śliwkową z ognia. Następnie rozdrobnij zupę ręcznym blenderem (lub przelej ją do blendera kielichowego lub robota kuchennego). Miksuj do uzyskania gładkości.
- Skosztuj zupy. W razie potrzeby dodaj miód lub brązowy cukier. W razie potrzeby dodaj sól. Zmiksuj krótko, aby wymieszać dodane składniki.
- Zupę możesz podać na ciepło z dodatkiem makaronu i łyżki jogurtu. Lub po ostygnięciu dodatkowo schłodzić zupę i podawać na zimno z jogurtem.
Dlaczego warto jeść śliwki?