Hiszpańska zupa szczawiowa na zimno

Hiszpańska zupa szczawiowa
Autor: Shutterstock Hiszpańska zupa szczawiowa podawana jest na zimno.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Hiszpańska zupa szczawiowa na zimno przypomina nieco polska szczawiówkę. Różni się tym, ze dodaje się do niej surowe żółtko, czosnek i świeże ogórki. W tej wersji zupa szczawiowa najlepiej smakuje z kromką ciemnego pieczywa lub grzankami.

SKŁADNIKI

  • 500 g szczawiu
  • 3 jajka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki śmietany 12 %
  • 3 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
  • Szczaw umyć, duże liście grubo pokroić, małe pozostawić w całości, obgotować w osolonej wodzie.
  • Ugotowany szczaw odcedzić, zblendować lub przetrzeć przez sito, dodać do wrzącego bulionu. Przestudzić.
  • Gdy zupa przestygnie dodać sól i surowe żółtko, wymieszać, dodać posiekane jajka i czosnek.
  • Gdy zupa całkiem wystygnie dodać śmietanę i pokrojone w cienkie plasterki ogórki.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej