Hiszpańska zupa szczawiowa na zimno
2021-06-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Hiszpańska zupa szczawiowa na zimno przypomina nieco polska szczawiówkę. Różni się tym, ze dodaje się do niej surowe żółtko, czosnek i świeże ogórki. W tej wersji zupa szczawiowa najlepiej smakuje z kromką ciemnego pieczywa lub grzankami.
SKŁADNIKI
- 500 g szczawiu
- 3 jajka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki śmietany 12 %
- 3 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
- Szczaw umyć, duże liście grubo pokroić, małe pozostawić w całości, obgotować w osolonej wodzie.
- Ugotowany szczaw odcedzić, zblendować lub przetrzeć przez sito, dodać do wrzącego bulionu. Przestudzić.
- Gdy zupa przestygnie dodać sól i surowe żółtko, wymieszać, dodać posiekane jajka i czosnek.
- Gdy zupa całkiem wystygnie dodać śmietanę i pokrojone w cienkie plasterki ogórki.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?