Chłodnik ogórkowy: przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chłodnik ogórkowy w upalny dzień może zastąpić tradycyjną zupę ogórkową. Zimna zupa z fermentowanego mleka i świeżych ogórków jest lekka i niskokaloryczna. Orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować.
Chłodnik, najlepsza zupa na upały
Podczas letnich upałów pocimy się. Z potem tracimy mnóstwo elektrolitów. Musimy je uzupełniać. Najlepszym sposobem uzupełnienia elektrolitów i wody w organizmie jest spożywanie dużej ilości niskokalorycznych warzyw i nabiału. Warzywo takie jak ogórek to woda i życiodajne pierwiastki zamknięte pod zieloną skórką. Fermentowane mleko to dodatkowa porcja elektrolitów, a do tego wychłodzenie od wewnątrz. Jeśli chcesz w dobrzej formie przeżyć upalne lato, to koniecznie przygotuj chłodnik. A jest mnóstwo jego odmian.
Więcej sprawdzonych przepisów na chłodniki
Grecki chłodnik z ogórków z miętą
Chłodnik bułgarski: przepis na tarator
Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 l maślanki
- 1/2 l kefiru
- sok z cytryny, sól, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie umyj. Kawałek ogórka odłóż, resztę obierz, zetrzyj na tarce i połącz z maślanką, kefirem, połową koperku i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Dopraw do smaku solą, cukrem, oraz sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Resztę ogórka (ze skórką) pokrój w cienkie plastry lub w słupki, następnie udekoruj nimi chłodnik, a na końcu posyp koperkiem.