Zupa ziemniaczana z papryką i pomidorami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa ziemniaczana z papryką i pomidorami to pyszna alternatywa dla klasycznej kartoflanki. Prosty przepis na przygotowanie pożywnej zupy spodoba się każdemu początkującemu kucharzowi i kucharce. W tym wydaniu warzywa są pyszne.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 szklanka posiekanej papryki czerwonej, zielonej lub mieszanej
- 3 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr wody
- 2 szklanki posiekanych ziemniaków
- 1 szklanka posiekanych pomidorów
- 1 szczypta startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, paprykę i czosnek uduś na oleju z małą ilością wody.
- Dodaj ziemniaki i pomidory. Zalej wodą. Zagotuj.
- Dorzuć startą skórkę cytrynową, sok z cytryny i trochę soli. Gotuj warzywa do miękkości.
- Dopraw zupę do smaku. Serwuj posypaną natką pietruszki.