Zupa ze świeżych grzybów z tymiankiem [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem tymianku pozwala w pełni uchwycić aromat darów runa leśnego. Podajemy przepis na zupę grzybową według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- 500 g świeżych grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
- 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
- 1 l wody
- 100 g makaronu kokardki
- 1 cebula
- 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
- Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
- Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostki bulionowe Knorr, która podkreślą smak grzybów.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez kwadrans.
- Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
- Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.