Zupa zarzucajka - prosta zupa z kapusty kiszonej. Bezkonkurencyjny przepis mamy
2023-03-27
łatwy
40 min
4
Zarzucajka to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i aromatyczna, podbija podniebienie kwaskowym smakiem kiszonej kapusty. Składniki do jej przygotowania są proste, ale warto wybrać te dobre jakościowo, zwłaszcza kiszoną kapustę. Najlepsza jest domowa, ale kupną też można wykorzystać.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
- 2 l wody
- 200 g kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 nieduży kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 50 g słoniny lub boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzona kostkę zalać wodą i gotować na średnim ogniu.
- W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, selera cebulę( można ja wcześniej opalić lub podpiec na suchej patelni)i dodać do wywaru.
- Obrać, ziemniaki (dla odmiany można je zastąpić kasza jaglaną), pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Gotować 20 minut.
- Kapustę kiszoną pokroić, dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie, po czym gotować całość jeszcze 10-15 minut.
- Słoninę lub boczek wytopić, skwarki zdjąć z patelni a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
- Zasmażkę dodać do zupy, dokładnie wymieszać. Do zupy dodać również skrawarki, a jeśli ktoś lubi można też dodać plasterki cienkiej kiełbasy.
- Zupa zarzucajka najlepiej smakuje z kromka białego pszennego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody