Zupa zarzucajka - prosta zupa z kapusty kiszonej. Bezkonkurencyjny przepis mamy

2023-03-27 12:00

Zarzucajka to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i aromatyczna, podbija podniebienie kwaskowym smakiem kiszonej kapusty. Składniki do jej przygotowania są proste, ale warto wybrać te dobre jakościowo, zwłaszcza kiszoną kapustę. Najlepsza jest domowa, ale kupną też można wykorzystać.

Zupa zarzucajka

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Zarzucajkę przygotowuje się z kiszonej kapusty.
łatwy
40 min
4

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 2 l wody
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g słoniny lub boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzona kostkę zalać wodą i gotować na średnim ogniu.
  • W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, selera cebulę( można ja wcześniej opalić lub podpiec na suchej patelni)i dodać do wywaru.
  • Obrać, ziemniaki (dla odmiany można je zastąpić kasza jaglaną), pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Gotować 20 minut.
  • Kapustę kiszoną pokroić, dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie, po czym gotować całość jeszcze 10-15 minut.
  • Słoninę lub boczek wytopić, skwarki zdjąć z patelni a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
  • Zasmażkę dodać do zupy, dokładnie wymieszać. Do zupy dodać również skrawarki, a jeśli ktoś lubi można też dodać plasterki cienkiej kiełbasy.
  • Zupa zarzucajka najlepiej smakuje z kromka białego pszennego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...