Zupa zarzucajka - prosta zupa z kapusty kiszonej. Bezkonkurencyjny przepis mamy

Zupa zarzucajka
Autor: Shutterstock Zarzucajkę przygotowuje się z kiszonej kapusty.
łatwy
40 min
4

Zarzucajka to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, sycąca i aromatyczna, podbija podniebienie kwaskowym smakiem kiszonej kapusty. Składniki do jej przygotowania są proste, ale warto wybrać te dobre jakościowo, zwłaszcza kiszoną kapustę. Najlepsza jest domowa, ale kupną też można wykorzystać.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 2 l wody
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g słoniny lub boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzona kostkę zalać wodą i gotować na średnim ogniu.
  • W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, selera cebulę( można ja wcześniej opalić lub podpiec na suchej patelni)i dodać do wywaru.
  • Obrać, ziemniaki (dla odmiany można je zastąpić kasza jaglaną), pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Gotować 20 minut.
  • Kapustę kiszoną pokroić, dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie, po czym gotować całość jeszcze 10-15 minut.
  • Słoninę lub boczek wytopić, skwarki zdjąć z patelni a na tłuszcz wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
  • Zasmażkę dodać do zupy, dokładnie wymieszać. Do zupy dodać również skrawarki, a jeśli ktoś lubi można też dodać plasterki cienkiej kiełbasy.
  • Zupa zarzucajka najlepiej smakuje z kromka białego pszennego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej