Zupa z zieloną fasolką szparagową i kaszą jaglaną
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Zupa z zieloną fasolką szparagową i kaszą jaglaną jest źródłem minerałów, takich jak miedź, mangan, fosfor i magnez. Do tego ułatwia trawienie i wzmacnia odporność. Przepis na pyszną i zdrową zupę z zielonej fasolki szparagowej i kaszy jaglanej pochodzi z książki Tylko zupy z Zielonej Serii przygotowanej przez wydawnictwo Buchmann.
Polecamy również ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach
SKŁADNIKI
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej w paski o długości 2,5 cm
- 75 g kaszy jaglanej
- 1 rozdrobniona czerwona cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 gałązka selera pokrojona w cienkie słupki
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
- posiekane liście z 1 gałązki tymianku
- 4 listki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę przez 5 minut.
- Dodaj czosnek, seler, marchew i fasolkę zieloną, dobrze wymieszaj.
- Wsyp kaszę jaglaną i tymianek, dolej wody.
- Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dopraw do smaku.