Zupa z zieloną fasolką szparagową i kaszą jaglaną

2021-03-29
Fern Green, Jessica Oldfield
Zupa z zieloną fasolką szparagową i kaszą jaglaną
Autor: Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris Zupa z zieloną fasolką i kaszą jaglaną wzmocni i oczyści organizm. 
łatwy
50 min
4

Zupa z zieloną fasolką szparagową i kaszą jaglaną jest źródłem minerałów, takich jak miedź, mangan, fosfor i magnez. Do tego ułatwia trawienie i wzmacnia odporność. Przepis na pyszną i zdrową zupę z zielonej fasolki szparagowej i kaszy jaglanej pochodzi z książki  Tylko zupy  z  Zielonej Serii  przygotowanej przez wydawnictwo Buchmann. 

Polecamy również ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach

SKŁADNIKI

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej w paski o długości 2,5 cm
  • 75 g kaszy jaglanej
  • 1 rozdrobniona czerwona cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 gałązka selera pokrojona w cienkie słupki
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
  • posiekane liście z 1 gałązki tymianku
  • 4 listki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę przez 5 minut.
  • Dodaj czosnek, seler, marchew i fasolkę zieloną, dobrze wymieszaj.
  • Wsyp kaszę jaglaną i tymianek, dolej wody.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Dopraw do smaku.
Fern Green, Jessica Oldfield