Zupa z prawdziwków z rozmarynem: aromatyczna i łatwa w przygotowaniu
2021-03-29
łatwy
110 min
4
Zupa z prawdziwków z rozmarynem jest jedną z najbardziej aromatycznych zup. Dodatek w postaci rozgrzewającego zioła sprawia, że ta zupa grzybowa jest niezastąpiona w chłodne jesienne dni.
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu warzywnego
- 7 suszonych prawdziwków
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- rozmaryn
- 1 łyżka masła
- śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
- sól i pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamocz grzyby na noc. Następnego dnia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na łyżce masła.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez minutę.
- Zawartość patelni umieść w średniej wielkości garnku, zalej bulionem z samych warzyw i dodaj łyżeczkę suszonego rozmarynu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- 20 minut przed końcem gotowania wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zawartość garnka na gładką masę.
- Zupę przypraw solą i pieprzem. Po zakończeniu gotowania zupę można zabielić 2-3 łyżkami śmietany.