Zupa z prawdziwków z rozmarynem: aromatyczna i łatwa w przygotowaniu

Zupa z prawdziwków z rozmarynem
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczne prawdziwki i wyrazisty smak rozmarynu - idealne połączenie na jesień i zimę
łatwy
110 min
4

Zupa z prawdziwków z rozmarynem jest jedną z najbardziej aromatycznych zup. Dodatek w postaci rozgrzewającego zioła sprawia, że ta zupa grzybowa jest niezastąpiona w chłodne jesienne dni.

SKŁADNIKI

  • 1 l rosołu warzywnego
  • 7 suszonych prawdziwków
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • rozmaryn
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
  • sól i pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamocz grzyby na noc. Następnego dnia opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na łyżce masła.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez minutę.
  • Zawartość patelni umieść w średniej wielkości garnku, zalej bulionem z samych warzyw i dodaj łyżeczkę suszonego rozmarynu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  • 20 minut przed końcem gotowania wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zawartość garnka na gładką masę.
  • Zupę przypraw solą i pieprzem. Po zakończeniu gotowania zupę można zabielić 2-3 łyżkami śmietany.