Zupa z papryką i kukurydzą na ostro. Aksamitna przyjemność z pikantnym twistem

Zupa z papryką i kukurydzą na ostro
Autor: Shutterstock Aksamitna przyjemność z pikantnym twistem na rozgrzewkę.
łatwy
40 min
4

Świetny rozgrzewający posiłek - prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Zupa krem z ziemniaków podana jest z pieczoną papryką i kukurydzą, a podkręcona sporą dawką chili. Całości dopełnia odświeżająca nuta kolendry (można zastąpić natką pietruszki) i słodka śmietanka, dzięki której zupa nabiera aksamitnej konsystencji.

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

SKŁADNIKI

  • 2 papryczki chili
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 7-8 ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5-6 ździebeł szczypiorku
  • 1 pęczek kolendry
  • 150 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki słodkie oraz chili podpiec w piekarniku, aż skórka się lekko przypali.
  • Gorące włożyć do strunowego woreczka, zamknąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gdy papryki wystygną wyjąc z woreczka i zdjąć z nich skórkę.
  • Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić w garnku na oliwie.
  • Gdy zmiękną podlać bulionem i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotować na niedużym ogniu ok 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Lekko przestudzić, a następnie zblendować na gładko.
  • Dodać pokrojone papryki i kukurydzę, zagotować. dodać śmietankę i kolendrę, wymieszać.
  • Podawać udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej