Zupa z papryką i kukurydzą na ostro. Aksamitna przyjemność z pikantnym twistem
2023-01-10
łatwy
40 min
4
Świetny rozgrzewający posiłek - prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Zupa krem z ziemniaków podana jest z pieczoną papryką i kukurydzą, a podkręcona sporą dawką chili. Całości dopełnia odświeżająca nuta kolendry (można zastąpić natką pietruszki) i słodka śmietanka, dzięki której zupa nabiera aksamitnej konsystencji.
Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody
SKŁADNIKI
- 2 papryczki chili
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- 7-8 ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5-6 ździebeł szczypiorku
- 1 pęczek kolendry
- 150 ml śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki słodkie oraz chili podpiec w piekarniku, aż skórka się lekko przypali.
- Gorące włożyć do strunowego woreczka, zamknąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy papryki wystygną wyjąc z woreczka i zdjąć z nich skórkę.
- Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić w garnku na oliwie.
- Gdy zmiękną podlać bulionem i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować na niedużym ogniu ok 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Lekko przestudzić, a następnie zblendować na gładko.
- Dodać pokrojone papryki i kukurydzę, zagotować. dodać śmietankę i kolendrę, wymieszać.
- Podawać udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell