Zupa z orzechów włoskich i czosnku - wykwintne, choć proste danie, które przygotujesz w 15 minut
2020-09-25

łatwy
15 min
4
Zupa z orzechów włoskich i czosnku to połączenie wyrafinowanego smaku z prostota wykonania w jednym daniu. Pomysł ten, zaczerpnięty z tradycyjne j kuchni bułgarskiej bije na naszych domowych przyjęciach rekordy popularności.
SKŁADNIKI
- 250 g orzechów włoskich
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- opcjonalnie: odrobina szafranu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
- Orzechy wymieszać z czosnkiem, dodać oliwę i ucierać, aż masa zbieleje. Zupę rozcieńczyć ciepłą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. Podgrzać, ale nie gotować.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać obficie posypaną pokruszonymi orzechami, natką lub posiekanym jajkiem na twardo.
Zupa krem z białych warzyw