Przed wojną do zupy pomidorowej dodawało się ten zaskakujący składnik. Ten stary przepis jest genialny

przedwojenna zupa pomidorowa
Autor: Shutterstock Tak przed wojną gotowało się zupę pomidorową. Wyróżnia ją jeden nieoczywisty dodatek.
łatwy
90 min
4

Zupa pomidorowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Chociaż przepisów na to wyborne danie nie brakuje, wciąż powstają nowe receptury. Warto natomiast sięgnąć do starych przepisów, które niegdyś królowały w polskich domach. Oto przepis na zupę pomidorową, który pochodzi z czasów przedwojennych. Jej sekretem jest zaskakujący składnik.

Co podkręca smak pomidorowej?

W przedwojennym przepisie na zupę pomidorową lista składników jest zaskakująca. Chociaż przepis ma już ponad 85 lat, wszystkie produkty można cały czas kupić w wielu sklepach. To zupa gotowana na mięsie wołowym, więc ma głęboki smak i jest sycąca. Tajemnicą tego przepisu jest jeden nieoczywisty składnik. To kasza jęczmienna perłowa, dzięki której zupa jest gęsta i jeszcze bardziej treściwa.

Kasza perłowa niegdyś była bardzo popularna. Dziś niewiele osób o niej pamięta. Szkoda, ponieważ jest wartościowym produktem, który warto wprowadzić do diety. Zawiera białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i daje uczucie sytości. Ma także niski indeks glikemiczny. Kasza perłowa ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik zupy pomidorowej. Właśnie z tym dodatkiem gotowano ją przed wojną.

Jak ugotować przedwojenną zupę pomidorową?

Przedwojenny przepis na pełną smaku i aromatu zupę ze świeżych pomidorów nie jest trudny. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Zupę gotuje się dość długo. Dzięki temu ma głęboki i bogaty smak, a warzywa i mięso są miękkie.

Jak więc ugotować garnek zupy pomidorowej według przedwojennego przepisu? Nie jest to trudne zadanie. Wystarczy raz wypróbować ten stary przepis, aby pyszna domowa zupa na stałe zagościła w domowym menu.

  • 1. krok – ugotowanie mięsa wołowego
  • 2. krok – dodanie pokrojonych warzyw
  • 3. krok – ugotowanie kaszy perłowej
  • 4. krok – pokrojenie ugotowanego mięsa
  • 5. krok – zabielenie zupy śmietaną

Jak podawać przedwojenną zupę pomidorową?

Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa ugotowana według sprawdzonego przepisu pochodzącego z czasów przedwojennych to propozycja na doskonały obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i sycące. Dodaje energii i poprawia humor. Porcje można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Wierzch można udekorować kleksem ze śmietany. Przedwojenna zupa pomidorowa pysznie smakuje z kromką chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 500 g pomidorów
  • 1/2 kg wołowiny z kością
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę przełożyć do garnka i wlać wodę. Wsypać sól. Zagotować i usunąć szumy.
  • Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną i startą na tarce pietruszkę oraz obrany i pokrojony w kostkę seler. Zmniejszyć ogień i gotować 1 godzinę, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować około 20 minut.
  • Kaszę perłową ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Z zupy wyjąć mięso, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zupą.
  • Odlać 1 kubek zupy i wymieszać ze śmietaną i masłem. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać.
  • Dodać ugotowaną kaszę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać na obiad posypaną koperkiem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej