Przed wojną do zupy pomidorowej dodawało się ten zaskakujący składnik. Ten stary przepis jest genialny

Zupa pomidorowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Chociaż przepisów na to wyborne danie nie brakuje, wciąż powstają nowe receptury. Warto natomiast sięgnąć do starych przepisów, które niegdyś królowały w polskich domach. Oto przepis na zupę pomidorową, który pochodzi z czasów przedwojennych. Jej sekretem jest zaskakujący składnik.
Co podkręca smak pomidorowej?
W przedwojennym przepisie na zupę pomidorową lista składników jest zaskakująca. Chociaż przepis ma już ponad 85 lat, wszystkie produkty można cały czas kupić w wielu sklepach. To zupa gotowana na mięsie wołowym, więc ma głęboki smak i jest sycąca. Tajemnicą tego przepisu jest jeden nieoczywisty składnik. To kasza jęczmienna perłowa, dzięki której zupa jest gęsta i jeszcze bardziej treściwa.
Kasza perłowa niegdyś była bardzo popularna. Dziś niewiele osób o niej pamięta. Szkoda, ponieważ jest wartościowym produktem, który warto wprowadzić do diety. Zawiera białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i daje uczucie sytości. Ma także niski indeks glikemiczny. Kasza perłowa ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik zupy pomidorowej. Właśnie z tym dodatkiem gotowano ją przed wojną.
Jak ugotować przedwojenną zupę pomidorową?
Przedwojenny przepis na pełną smaku i aromatu zupę ze świeżych pomidorów nie jest trudny. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Zupę gotuje się dość długo. Dzięki temu ma głęboki i bogaty smak, a warzywa i mięso są miękkie.
Jak więc ugotować garnek zupy pomidorowej według przedwojennego przepisu? Nie jest to trudne zadanie. Wystarczy raz wypróbować ten stary przepis, aby pyszna domowa zupa na stałe zagościła w domowym menu.
- 1. krok – ugotowanie mięsa wołowego
- 2. krok – dodanie pokrojonych warzyw
- 3. krok – ugotowanie kaszy perłowej
- 4. krok – pokrojenie ugotowanego mięsa
- 5. krok – zabielenie zupy śmietaną
Jak podawać przedwojenną zupę pomidorową?
Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa ugotowana według sprawdzonego przepisu pochodzącego z czasów przedwojennych to propozycja na doskonały obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i sycące. Dodaje energii i poprawia humor. Porcje można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Wierzch można udekorować kleksem ze śmietany. Przedwojenna zupa pomidorowa pysznie smakuje z kromką chleba na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 500 g pomidorów
- 1/2 kg wołowiny z kością
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę przełożyć do garnka i wlać wodę. Wsypać sól. Zagotować i usunąć szumy.
- Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną i startą na tarce pietruszkę oraz obrany i pokrojony w kostkę seler. Zmniejszyć ogień i gotować 1 godzinę, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować około 20 minut.
- Kaszę perłową ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Z zupy wyjąć mięso, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z zupą.
- Odlać 1 kubek zupy i wymieszać ze śmietaną i masłem. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać.
- Dodać ugotowaną kaszę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Podawać na obiad posypaną koperkiem.