Zupa z mięsem mielonym i fasolą mung: prosty przepis na zupę mięsną

2021-03-31
Zupa z mięsem mielonym i fasolą mung: prosty przepis na zupę mięsną
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z wołowym mięsem mielonym i fasolą mung to pożywne danie na chłodniejsze dni. 
łatwy
15 min
4

Zupa z mielonym mięsem wołowym i fasolą mung inspirowana kuchnią azjatycką to pożywne danie na chłodniejsze dni. Fasolę mung można zastąpić każdą inną fasolą z puszki. Warto też eksperymentować z przyprawami. Zupa podana z kromką dobrego chleba lub pełnoziarnistą bagietką będzie smakowała domownikom i przyjaciołom. 

SKŁADNIKI

  • 250 g fasoli mung
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • mielona ostra papryka
  • 1,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane lub olej. Dodać mielone mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać pokrojonego ziemniaka, marchew i korzeń pietruszki, smażyć 3-4 minuty.
  • Dodać posiekaną cebulę, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać mieloną paprykę, kurkumę i zmiażdżony czosnek. Smażyć 1 minutę.
  • Wrzucić fasolę i dolać wodę. Dodać liście laurowe i sól. Gotować ok. 15-20 minut.
  • Podawać z bagietką lub pajdą dobrego chleba.