Zupa z mięsem mielonym i fasolą mung: prosty przepis na zupę mięsną
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Zupa z mielonym mięsem wołowym i fasolą mung inspirowana kuchnią azjatycką to pożywne danie na chłodniejsze dni. Fasolę mung można zastąpić każdą inną fasolą z puszki. Warto też eksperymentować z przyprawami. Zupa podana z kromką dobrego chleba lub pełnoziarnistą bagietką będzie smakowała domownikom i przyjaciołom.
SKŁADNIKI
- 250 g fasoli mung
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 ziemniak
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- mielona ostra papryka
- 1,5 l wody
- 3 liście laurowe
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane lub olej. Dodać mielone mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Dodać pokrojonego ziemniaka, marchew i korzeń pietruszki, smażyć 3-4 minuty.
- Dodać posiekaną cebulę, smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać mieloną paprykę, kurkumę i zmiażdżony czosnek. Smażyć 1 minutę.
- Wrzucić fasolę i dolać wodę. Dodać liście laurowe i sól. Gotować ok. 15-20 minut.
- Podawać z bagietką lub pajdą dobrego chleba.