Zupa z mięsem DOKŁADKA: łatwy przepis na krzepiące danie jednogarnkowe
2021-12-03
łatwy
30 min
4
Bliscy będą domagać się dokładki, taka to pyszna zupa! Właściwie krzepiace danie jednogarnkowe. Bo w tej zupie znajdziecie i mięso, i warzywa strączkowe, i jeszcze więcej ważnych w naszej diecie warzyw. To garnek zupy pełnej treści, krzepiącej i rozgrzewającej!
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 l rosołu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula, pokrojona
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki lub w kostkę
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 250 g fasolki szparagowej, mrożonej
- 1 mała puszka czerwonej fasoli kidney, przepłukaną i osączoną
- 1 czerwona papryka, nieduża, pokrojona w paseczki
- 1-2 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ugotowane żeberka wyjąć z rosołu. Oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić na kwałki, odstawić. Kości wyrzucić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę. Smażyć, aż warzywa stracą na objętości, a cebula się zeszkli.
- Warzywa przełożyć do zupy. Dodać do garnka z zupą również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 5 minut.
- Następnie dodać zieloną fasolkę mrożoną oraz fasolkę z puszki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
- Na patelni rozgrzać jeszcze 1 łyżkę tłuszczu. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać, smażyć 15 sekund. Przełożyć do zupy.
- Zupę ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Podawać przybraną posiekanym szczypiorkiem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?