Zupa z mięsem DOKŁADKA: łatwy przepis na krzepiące danie jednogarnkowe

Zupa z mięsem DOKŁADKA
Autor: Shutterstock.com Zupa z mięsem i dwoma rodzajami fasoli DOKŁADKA
łatwy
30 min
4

Bliscy będą domagać się dokładki, taka to pyszna zupa! Właściwie krzepiace danie jednogarnkowe. Bo w tej zupie znajdziecie i mięso, i warzywa strączkowe, i jeszcze więcej ważnych w naszej diecie warzyw. To garnek zupy pełnej treści, krzepiącej i rozgrzewającej! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 l rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki lub w kostkę
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 250 g fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli kidney, przepłukaną i osączoną
  • 1 czerwona papryka, nieduża, pokrojona w paseczki
  • 1-2 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ugotowane żeberka wyjąć z rosołu. Oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić na kwałki, odstawić. Kości wyrzucić. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę. Smażyć, aż warzywa stracą na objętości, a cebula się zeszkli.
  • Warzywa przełożyć do zupy. Dodać do garnka z zupą również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 5 minut.
  • Następnie dodać zieloną fasolkę mrożoną oraz fasolkę z puszki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać jeszcze 1 łyżkę tłuszczu. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać, smażyć 15 sekund. Przełożyć do zupy. 
  • Zupę ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Podawać przybraną posiekanym szczypiorkiem. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Zobacz GALERIĘ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej