Zupa z kurczakiem i kukurydzą w stylu azjatyckim

2021-03-29
Zupa z kurczakiem i kukurydzą w stylu azjatyckim
Autor: Shutterstock Zupa z kurczakiem i kukurydza w stylu azjatyckim to szybkie danie
łatwy
30 min
4

Zupa z kurczakiem i kukurydzą w stylu azjatyckim jest lekka, pożywna i kolorowa. Na co dzień można ją wzbogacić makaronem. 

Polecamy także: Zupę z kurczakiem, kukurydzą i nachosami w stylu meksykańskim

SKŁADNIKI

  • Kawałek imbiru wielkości 2 cm., obrany
  • Puszka słodkiej kukurydzy
  • 1,5 l bulionu drobiowego, może być z kostki
  • 1 pierś z kurczaka, ewentualnie dwie dla nienasyconych
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek wody
  • Pęczek szczypioru lubelskiego lub dymki, posiekany
  • Kilka kropel oleju sezamowego
  • Sól i pieprz
  • Ewentualnie 100 g makaronu pszennego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Pierś z kurczaka pokroić w krótkie paski lub po prostu na kawałki.
  • Bulion zagotować. Do wrzącego bulionu dodać kawałki piersi z kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut.
  • Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i imbir. Gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut.
  • Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę. Dodać tę mieszaninę do zupy i zagotować. Zupa po dodaniu mąki kukurydzianej powinna przypominać rzadki kisiel.
  • Na koniec dodać szczypior i kilka kropel oleju sezamowego i zamieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem i od razu podawać.
  • Bardzo głodnym podawać z kluskami pszennymi.