Zupa z kurczakiem i kukurydzą w stylu azjatyckim
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa z kurczakiem i kukurydzą w stylu azjatyckim jest lekka, pożywna i kolorowa. Na co dzień można ją wzbogacić makaronem.
Polecamy także: Zupę z kurczakiem, kukurydzą i nachosami w stylu meksykańskim
SKŁADNIKI
- Kawałek imbiru wielkości 2 cm., obrany
- Puszka słodkiej kukurydzy
- 1,5 l bulionu drobiowego, może być z kostki
- 1 pierś z kurczaka, ewentualnie dwie dla nienasyconych
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek wody
- Pęczek szczypioru lubelskiego lub dymki, posiekany
- Kilka kropel oleju sezamowego
- Sól i pieprz
- Ewentualnie 100 g makaronu pszennego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Pierś z kurczaka pokroić w krótkie paski lub po prostu na kawałki.
- Bulion zagotować. Do wrzącego bulionu dodać kawałki piersi z kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut.
- Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i imbir. Gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut.
- Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę. Dodać tę mieszaninę do zupy i zagotować. Zupa po dodaniu mąki kukurydzianej powinna przypominać rzadki kisiel.
- Na koniec dodać szczypior i kilka kropel oleju sezamowego i zamieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem i od razu podawać.
- Bardzo głodnym podawać z kluskami pszennymi.