Zupa z kurczaka z gnocchi - włoski sposób na duży głód

Zupa z kurczaka z gnocchi -  włoski sposób na duży głód
Autor: Shutterstock Tę zupę przygotujesz dosłownie w kwadrans, więc jeśli dokucza ci głod i brak czasu - to udealne rozwiązanie twoich problemów
łatwy
15 min
4

Zupa z kurczaka z gnocchi to sprytny sposób na wykorzystanie półproduktów i szybkie stworzenie sycącego dania. Tę zupę możecie przygotować naprawdę błyskawicznie wykorzystując gotowego  kurczaka z rożna (albo resztki obiadu z poprzedniego dnia), również gotowe kluski gnocchi i kilka innych łatwo dostępnych produktów.

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające, sycące zupy

SKŁADNIKI

  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu lub grana padano (można zastąpić polskim serem np. bursztyn)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 1 l  wody
  • 2 szklanki kurczaka z rożna, grubo posiekanego
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie gotowych gnocchi
  • 1,5 szklanki grubo posiekanego świeżego szpinaku
  • 4 łyżeczki gotowego pesto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym rondlu połącz 6 pierwszych składników; delikatnie zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj gnocchi i szpinak; gotuj, aż gnocchi wypłyną na wierzch zupy, 3-8 minut.
  • Przed podaniem dodaj do  każdej porcji łyżeczkę pesto.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej