Zupa z kurczaka w stylu Buffalo Chicken. Rewelacyjny smak zawdzięcza jednej przyprawie

Zupa z kurczaka w stylu Buffalo Chicken. Rewelacyjny smak zawdzięcza jednej przyprawie
Autor: Shutterstock Zupa z kurczaka w stylu Buffalo Wings jest smacznym daniem jednogarnkowym
łatwy
30 min
4

Gęsta zupa z kurczaka w stylu Buffalo Wings to smaczne danie jednogarnkowe, które smak zawdzięcza przyprawie do skrzydełek Buffalo Wings. Przyprawę tę dostaniecie w dużych marketach lub sklepach internetowych. Warto ją mieć, bo kurczak z tą przyprawą smakuje wyśmienicie. Można ją także wykorzystać do przyprawienia gęstej zupy z kurczaka z dodatkiem fasoli i kukurydzy i ostrych przypraw

SKŁADNIKI

  • 500 g udek z kurczaka bez kości i skóry lub tyle samo kurczaka z rożna
  • 1/2 dużej żółtej cebuli, posiekanej
  • 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ¼ szklanki mąki
  • 400 g fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 400 g kukurydzy z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 400 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka
  • przyprawa Buffalo Wings
  • 1 łyżka chili w proszku
  • po 2 łyżeczki wędzonej papryki, mielonego kminku
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, soli, pieprzu
  • 125 g serka śmietankowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu, w garnku do zupy z grubym dnem.
  • Dopraw kurczaka ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, a następnie smaż na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz.
  • Rozpuść 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy z oliwek na średnim ogniu. Po stopieniu zwiększ ogień do średniego i dodaj cebulę, seler i paprykę; smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj czosnek i gotuj 30 sekund. Posypać mąką i smaż jeszcze minutę, mieszając.
  • Dodaj kurczaka z powrotem do garnka, a następnie fasolę, kukurydzę, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawę Buffalo Wings i wszystkie przyprawy.
  • Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 1 szklanką bulionu z kurczaka. Dodaj do garnka mieszaninę z mąką i pozostały bulion z kurczaka. Przykryj zupę, aby doprowadzić do wrzenia, a następnie odkryj i gotuj na wolnym ogniu przez 12-15 minut lub do czasu, aż kurczak będzie wystarczająco miękki, aby można go było pokroić, często mieszając, aby się nie przypaliła.
  • Wyjmij kurczaka na deskę do krojenia; rozdrobnij, a następnie ponownie wmieszaj do zupy. Zmniejsz ogień i wmieszaj serek śmietankowy, aż całkowicie się rozpuści, około 2 minut. Dopraw do smaku solą/pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej