Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków jest super kremowa i bardzo sycąca. To idealna zupa na wiosnę i lato! Poza tym to świetny i zdrowy wegański obiad! I jest bardzo przystępny cenowo!
Co to jest zupa z kukurydzy?
Jak sama nazwa wskazuje, zupa kukurydziana to gęsta zupa, która składa się głównie z kukurydzy. Inne popularne składniki to cebula, seler i mleko lub śmietana. Niektóre przepisy zawierają również ziemniaki, marchewki, a czasem nawet ryby, kurczaki lub owoce morza. Zupa kukurydziana to bardzo popularna zupa w Stanach Zjednoczonych. Istnieje już od ponad wieku. Po raz pierwszy przepis na zupę kukurydzianą pojawił się w Boston Cook Book Mary Lincoln w 1884 roku. Obecnie zupa kukurydziana jest masowo produkowana w USA. Powszechnie jest dostępna w puszkach, na przykład Campbell Soup Company. Domowa zupa kukurydziana jest oczywiście o wiele lepsza niż kupowana w sklepie!
Zupa kukurydziana jest podobna do popularnej w Nowej Anglii zupy chowder z małży. Jednak do zupy kukurydzianej zamiast małży używa się kukurydzy, co czyni ją wegetariańską. Tradycyjne mleko krowie i śmietankę zastępuje się mlekiem kokosowym i migdałowym. W przypadku wersji wegetariańskiej lub wegańskiej po prostu użyj bulionu warzywnego zamiast wywaru z kurczaka, którego wymaga wiele przepisów.
Co jest potrzebne do zupy kukurydzianej?
Przepis na tę wegańską zupę kukurydzianą z mlekiem kokosowym nie może być prostszy. Nie potrzebujesz wielu składników, a wszystkie składniki można łatwo znaleźć w każdym zwykłym sklepie spożywczym.
Potrzebujesz:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- mrożoną kukurydza
- seler
- liście laurowe
- 1 cebulę
- wędzona papryka w proszku
- ostrą paprykę (opcjonalnie)
- marchew
- bulion warzywny
- mleko kokosowe w puszkach
- niesłodzone mleko migdałowe
- świeżą natkę pietruszki
- sól i pieprz
Jak zawsze, pełną listę składników i instrukcje dotyczące przepisów znajdziesz w osobnym polu z przepisem na końcu tego posta.
Jak zrobić kremową zupę kukurydzianą?
Przygotowanie wegańskiej zupy kukurydzianej z papryką i ziemniakami oraz mlekiem kokosowym jest bardzo łatwe.
- Najpierw pokrój wszystkie warzywa na kawałki wielkości kęsa. Do mojej wegańskiej zupy kukurydzianej użyłam ziemniaków, czerwonej papryki i marchewki.
- W dużym garnku podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj pozostałe składniki, w tym bulion warzywny i przyprawy.
- Mieszam trochę kukurydzy z mlekiem kokosowym i mlekiem migdałowym, aby uzyskać kremową zupę kukurydzianą. Dodaj ten kukurydziano-mleczny miks i gotuj zupę przez około 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem. Oto i ona! Masz pyszną i sycącą wegańską zupę kukurydzianą.
- Najbardziej lubię moją zupę kukurydzianą z ciepłą bagietką pełnoziarnistą prosto z piekarnika. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w średniej wielkości kawałki
- 5 szklanek ziaren kukurydzy świeżych lub mrożonych
- 2 łodygi selera, posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- sól dla smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój wszystkie warzywa na kawałki wielkości kęsa.
- Umieść 2 szklanki kukurydzy w blenderze razem z mlekiem kokosowym i mlekiem migdałowym. Miksuj do uzyskania gładkiego płynu. Odstaw na bok.
- W dużym garnku podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się szklista.
- Następnie dodaj warzywa, przyprawy, liście laurowe, bulion warzywny i puree kukurydziane. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut lub do miękkości warzyw.
- Wyrzuć liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą natką pietruszki.
- Najbardziej lubię tę zupę kukurydzianą z ciepłą bagietką pełnoziarnistą.