Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków

Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Dwa talerze pełne zupy kukurydzianej z papryką, ziemniakami i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kukurydzy, papryki i ziemniaków jest super kremowa i bardzo sycąca. To idealna zupa na wiosnę i lato! Poza tym to świetny i zdrowy wegański obiad! I jest bardzo przystępny cenowo!

Co to jest zupa z kukurydzy?

Jak sama nazwa wskazuje, zupa kukurydziana to gęsta zupa, która składa się głównie z kukurydzy. Inne popularne składniki to cebula, seler i mleko lub śmietana. Niektóre przepisy zawierają również ziemniaki, marchewki, a czasem nawet ryby, kurczaki lub owoce morza. Zupa kukurydziana to bardzo popularna zupa w Stanach Zjednoczonych. Istnieje już od ponad wieku. Po raz pierwszy przepis na zupę kukurydzianą pojawił się w Boston Cook Book Mary Lincoln w 1884 roku. Obecnie zupa kukurydziana jest masowo produkowana w USA. Powszechnie jest dostępna w puszkach, na przykład Campbell Soup Company. Domowa zupa kukurydziana jest oczywiście o wiele lepsza niż kupowana w sklepie!
Zupa kukurydziana jest podobna do popularnej w Nowej Anglii zupy chowder z małży. Jednak do zupy kukurydzianej zamiast małży używa się kukurydzy, co czyni ją wegetariańską. Tradycyjne mleko krowie i śmietankę zastępuje się mlekiem kokosowym i migdałowym. W przypadku wersji wegetariańskiej lub wegańskiej po prostu użyj bulionu warzywnego zamiast wywaru z kurczaka, którego wymaga wiele przepisów.

Co jest potrzebne do zupy kukurydzianej?

Przepis na tę wegańską zupę kukurydzianą z mlekiem kokosowym nie może być prostszy. Nie potrzebujesz wielu składników, a wszystkie składniki można łatwo znaleźć w każdym zwykłym sklepie spożywczym.

Potrzebujesz:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • mrożoną kukurydza
  • seler
  • liście laurowe
  • 1 cebulę
  • wędzona papryka w proszku
  • ostrą paprykę (opcjonalnie)
  • marchew
  • bulion warzywny
  • mleko kokosowe w puszkach
  • niesłodzone mleko migdałowe
  • świeżą natkę pietruszki
  • sól i pieprz

Jak zawsze, pełną listę składników i instrukcje dotyczące przepisów znajdziesz w osobnym polu z przepisem na końcu tego posta. 

Jak zrobić kremową zupę kukurydzianą?

Przygotowanie wegańskiej zupy kukurydzianej z papryką i ziemniakami oraz mlekiem kokosowym jest bardzo łatwe. 

  • Najpierw pokrój wszystkie warzywa na kawałki wielkości kęsa. Do mojej wegańskiej zupy kukurydzianej użyłam ziemniaków, czerwonej papryki i marchewki. 
  • W dużym garnku podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj pozostałe składniki, w tym bulion warzywny i przyprawy. 
  • Mieszam trochę kukurydzy z mlekiem kokosowym i mlekiem migdałowym, aby uzyskać kremową zupę kukurydzianą. Dodaj ten kukurydziano-mleczny miks i gotuj zupę przez około 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
  • Dopraw solą i pieprzem. Oto i ona! Masz pyszną i sycącą wegańską zupę kukurydzianą. 
  • Najbardziej lubię moją zupę kukurydzianą z ciepłą bagietką pełnoziarnistą prosto z piekarnika. Po prostu pychota!

SKŁADNIKI

  • 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w średniej wielkości kawałki
  • 5 szklanek ziaren kukurydzy świeżych lub mrożonych
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • sól dla smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój wszystkie warzywa na kawałki wielkości kęsa.
  • Umieść 2 szklanki kukurydzy w blenderze razem z mlekiem kokosowym i mlekiem migdałowym. Miksuj do uzyskania gładkiego płynu. Odstaw na bok.
  • W dużym garnku podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się szklista.
  • Następnie dodaj warzywa, przyprawy, liście laurowe, bulion warzywny i puree kukurydziane. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut lub do miękkości warzyw.
  • Wyrzuć liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą natką pietruszki.
  • Najbardziej lubię tę zupę kukurydzianą z ciepłą bagietką pełnoziarnistą.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej