Zupa z karmelizowanej cebuli z kaszą. Połączenie krupniku i cebulowej, które syci i rozgrzewa

Cebulowa z kaszą
Autor: Shutterstock Zupa cebulowa z kasza to świetne rozwiązanie na chłodne dni.
łatwy
25 min
4

Połączenie eleganckiej francuskiej zupy cebulowej i prostego krupniku daje zaskakujące dobre połącznie smakowe. Zupa jest aromatyczna i bardzo smaczna, a jednocześnie przyjemnie sycąca i treściwa. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypta cukru
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 gotowana lub pieczona pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • 60 g kaszy jęczmiennej perłowej lub pęczaku
  • 2-3 ziemniaki
  • 4 kromki bagietki
  • 4 łyżki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój drobno, ugotuj wraz z kasza w posolonej wodzie.
  • Cebule obierz i posiekaj bardzo drobniutko, zeszklij na oliwie. 
  • Po 1 minucie dodaj czosnek, tymianek, cukier i spora szczyptę soli.
  • Smaż 10 minut na wolnym ogniu, aż zrobi się brązowa, po czym podlej bulionem.
  • Zagotuj i podgrzewaj na minimalnym ogniu kolejne 10 minut. Dodaj kaszę i ziemniaki oraz pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Kromki bagietki posyp serem i zapiecz na grzanki w piekarniku. Podawaj zupę  z grzankami.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Galeria: 15 sprawdzonych propozycji na zupy na rosole

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej