Zupa z karmelizowanej cebuli z kaszą. Połączenie krupniku i cebulowej, które syci i rozgrzewa
2023-01-04
łatwy
25 min
4
Połączenie eleganckiej francuskiej zupy cebulowej i prostego krupniku daje zaskakujące dobre połącznie smakowe. Zupa jest aromatyczna i bardzo smaczna, a jednocześnie przyjemnie sycąca i treściwa.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- szczypta cukru
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 gotowana lub pieczona pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- 60 g kaszy jęczmiennej perłowej lub pęczaku
- 2-3 ziemniaki
- 4 kromki bagietki
- 4 łyżki tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój drobno, ugotuj wraz z kasza w posolonej wodzie.
- Cebule obierz i posiekaj bardzo drobniutko, zeszklij na oliwie.
- Po 1 minucie dodaj czosnek, tymianek, cukier i spora szczyptę soli.
- Smaż 10 minut na wolnym ogniu, aż zrobi się brązowa, po czym podlej bulionem.
- Zagotuj i podgrzewaj na minimalnym ogniu kolejne 10 minut. Dodaj kaszę i ziemniaki oraz pokrojonego w kostkę kurczaka.
- Kromki bagietki posyp serem i zapiecz na grzanki w piekarniku. Podawaj zupę z grzankami.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?