Zupa z kapusty białej z pomidorami - zdrowa i dietetyczna
2022-01-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta biała to zima jedno z najcenniejszych warzyw. Warto z niej częściej przyrządzać zupy i dania główne. Kapuśniak z pomidorami to pyszna zupa, która rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni. Wypróbujcie przepis na zdrową i niskokaloryczną zupę dla każdego!
Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłodniejsze dni
SKŁADNIKI
- 300 g kapusty białej, pokrojonej na niewielkie kwadraty
- 2 łyżki masła klarowanego lub pominąć ten składnik, zwiększając ilość tłuszczu roślinnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 marchew, pokrojona na ćwierć plasterki lub w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych w soku własnym
- sól i pieprz do smaku
- koperek i natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojoną kapustę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Cały czas mieszając, żeby kapusta się nie przypaliła.
- Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion warzywny. Dorzucić przyprawy, czosnek, ziele angielskie i listek bobkowy. Gotować około 20 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?