Zupa z kapusty białej z pomidorami - zdrowa i dietetyczna

Zupa z kapusty białej z pomidorami - zdrowa i dietetyczna
Autor: Shutterstock.com Zupa z kapusty białej z pomidorami - zdrowa i dietetyczna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta biała to zima jedno z najcenniejszych warzyw. Warto z niej częściej przyrządzać zupy i dania główne. Kapuśniak z pomidorami to pyszna zupa, która rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni. Wypróbujcie przepis na zdrową i niskokaloryczną zupę dla każdego! 

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłodniejsze dni

SKŁADNIKI

  • 300 g kapusty białej, pokrojonej na niewielkie kwadraty
  • 2 łyżki masła klarowanego lub pominąć ten składnik, zwiększając ilość tłuszczu roślinnego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 marchew, pokrojona na ćwierć plasterki lub w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w soku własnym
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek i natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojoną kapustę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Cały czas mieszając, żeby kapusta się nie przypaliła. 
  • Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion warzywny. Dorzucić przyprawy, czosnek, ziele angielskie i listek bobkowy. Gotować około 20 minut. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Ponownie doprowadzić do wrzenia. 
  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej