Zupa z dorsza z jarzynami: przepis na pyszną alternatywę dla niedzielnego rosołu
2021-03-27
łatwy
45 min
4
Zupa z dorsza z jarzynami to wspaniała alternatywa dla naszego tradycyjnego niedzielnego rosołu. Po ryby ciągle sięgamy rzadziej niż powinniśmy. Jeżeli już, to najprędzej po śledzie. Gdy decydujemy się na inne ryby, to na ogół są to mrożone - głównie filety z mintaja, pangi lub tilapii. Warto jednak przychylniejszym okiem spojrzeć na dorsza. Ma same zalety i naprawdę wyborny smak.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów z dorsza
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- po 3 pomidory i ziemniaki
- po 2 marchwie i cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Obrane marchwie i ziemniaki także pokroić w kostkę. Cebule i seler pokroić w krążki, czosnek posiekać.
- Filety umyć, pokroić, posolić.
- W garnku, na oliwie zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać resztę warzyw, wlać bulion, gotować 30 minut.
- Dołożyć rybę, gotować 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, posypać natką lub koperkiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?