Zupa z czerwonej soczewicy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa z czerwonej soczewicy kusi delikatną, orientalną nutą. Dodatek tymianku sprawia, ze nabiera wyjątkowego charakteru. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera, porcja zupy dostarcza 260 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 0,5 marchewki
- 1 mały pomidor czerwony
- 0,5 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy/oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę opłukać i zalać gorącą wodą, po pół godzinie odcedzić.
- Marchewki, pomidory i cebulę umyć, obrać i podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę.
- Po kilku minutach zalać wszystko gorącym bulionem. Gotować około 30 min.
- Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.