Zupa z cukinii - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa z cukinii to dobry pomysł, aby zaskoczyć domowników nietypową potrawą. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, które w sezonie letnim są najsmaczniejsze. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 2 duże cukinie
- 1/2 l wywaru warzywnego
- 1 serek topiony
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w plasterki.
- Na patelnię lub do rondla o grubym dnie wlać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, posolić i przesmażyć, aż cebula będzie szklista.
- Dodać pokrojoną cukinię i smażyć, aż zmięknie.
- Odstawić do przestygnięcia.
- Zmiksować z serkiem topionym, dodać wywar, doprawić i gotować na małym ogniu przez kilka minut.