Zupa z boczniaków jak u babci. Z tym przepisem zawsze się udaje
2022-08-02
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Boczniaki mają dużo smaku. Dobrze się będą komponować z mięsem indyka, a tłuszcz, na którym zostaną podsmażone, doda tej zupie grzybowej maślanego posmaku.
Jeśli chcemy, by zupa była jeszcze bardziej syta, możemy dodać makaron (np. cienkie nitki lub kokardki).
SKŁADNIKI
- ok. 50 dag boczniaków
- skrzydło z indyka
- włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, mały seler, por
- 3 łyżki śmietany 22%
- masło klarowane do smażenia
- przyprawy: sól, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, kurkuma, szczypta ostrej papryki, tymianek
- ok. półtora litra wody
- opcjonalnie: makaron, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastawić wywar na skrzydle indyka: mięso zalać wodą, gotować na małym ogniu z przyprawami (zioło angielskie, pieprz, listek laurowy, kurkuma i szczypta ostrej papryki). Gdy mięso będzie miękkie, doprawić solą do smaku.
- Pokroić pora w krążki; marchew, selera i pietruszkę albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w słupki.
- Grzyby pokroić w paski.
- Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa korzeniowe. Chwilę poddusić, dodać por, następnie boczniaki. Doprawić tymiankiem i lekko solą.
- Warzywa z grzybami zalać bulionem. Gotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać zahartowaną śmietanę (najpierw do śmietany dodać kilka łyżek ciepłego bulionu, rozprowadzić i w takiej postaci dodać do zupy). Przybrać na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków