Zupa z boczniaków jak u babci. Z tym przepisem zawsze się udaje

Boczniaki
Autor: Shutterstock Zupa z boczniaków jest bardzo esencjonalna i sycąca
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Boczniaki mają dużo smaku. Dobrze się będą komponować z mięsem indyka, a tłuszcz, na którym zostaną podsmażone, doda tej zupie grzybowej maślanego posmaku.

Jeśli chcemy, by zupa była jeszcze bardziej syta, możemy dodać makaron (np. cienkie nitki lub kokardki).

SKŁADNIKI

  • ok. 50 dag boczniaków
  • skrzydło z indyka
  • włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, mały seler, por
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, kurkuma, szczypta ostrej papryki, tymianek
  • ok. półtora litra wody
  • opcjonalnie: makaron, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastawić wywar na skrzydle indyka: mięso zalać wodą, gotować na małym ogniu z przyprawami (zioło angielskie, pieprz, listek laurowy, kurkuma i szczypta ostrej papryki). Gdy mięso będzie miękkie, doprawić solą do smaku.
  • Pokroić pora w krążki; marchew, selera i pietruszkę albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach, albo pokroić w słupki.
  • Grzyby pokroić w paski.
  • Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa korzeniowe. Chwilę poddusić, dodać por, następnie boczniaki. Doprawić tymiankiem i lekko solą.
  • Warzywa z grzybami zalać bulionem. Gotować do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodać zahartowaną śmietanę (najpierw do śmietany dodać kilka łyżek ciepłego bulionu, rozprowadzić i w takiej postaci dodać do zupy). Przybrać na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej