Zupa z bobu z młodymi ziemniaczkami i serem feta. Smak lata w miseczce

Zupa z bobu z młodymi ziemniaczkami i serem feta. Smak lata w miseczce
Autor: Shutterstock Zupę z bobu warto przygotować choć raz w sezonie letnim
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Prostą zupę z bobu przygotujecie bez problemu, z łatwo dostępnych składników. Jedyną komplikacją jest obranie bobu ze skórki po ugotowaniu go. Jednak i to można ominąć, jeśli zdecydujecie się zmiksować zupę na krem. Wtedy wystarczy obrać tylko trochę ziarenek bobu - dla ozdoby.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 70 dag młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g śmietany 18% lub 12%
  • ser feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać.
  • Obrane ziemniaki pokroić na plasterki.
  • W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut, tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać ugotowany bób i gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
  • Śmietanę zahartować mieszając ją z ciepłą zupą i dodać do garnka. Jeśli rezygnujesz ze żmudnego obierania bobu, możesz do zupy dodać ugotowany bób ze skórką i zupę zmiksować na krem.
  • Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej