Zupa z bobu z młodymi ziemniaczkami i serem feta. Smak lata w miseczce
2023-06-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Prostą zupę z bobu przygotujecie bez problemu, z łatwo dostępnych składników. Jedyną komplikacją jest obranie bobu ze skórki po ugotowaniu go. Jednak i to można ominąć, jeśli zdecydujecie się zmiksować zupę na krem. Wtedy wystarczy obrać tylko trochę ziarenek bobu - dla ozdoby.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 70 dag młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g śmietany 18% lub 12%
- ser feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać.
- Obrane ziemniaki pokroić na plasterki.
- W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut, tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać ugotowany bób i gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
- Śmietanę zahartować mieszając ją z ciepłą zupą i dodać do garnka. Jeśli rezygnujesz ze żmudnego obierania bobu, możesz do zupy dodać ugotowany bób ze skórką i zupę zmiksować na krem.
- Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?