Zupa tortellini z kurczakiem: przepis na kremową, odżywczą zupę

Zupa tortellini z kurczakiem: przepis na kremową, sycącą zupę
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z pierożkami tortellini i mięsem kurczaka sama wystarczy za cały obiad.
łatwy
40 min
5

Zupa tortellini z kurczakiem jest bardzo sycąca, gęsta i kremowa. A także łatwa do przygotowania, bardzo aromatyczna i po prostu pyszna. Jeśli jesteś fanem zup oraz dań jednogarnkowych, ten przepis jest  dla ciebie

SKŁADNIKI

  • paczka tortellini serowych (albo innych ulubionych)
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera 
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 70 g sera gorgonzola
  • 50 g mąki uniwersalnej (ok. 1/3 szklanki)
  • 500 ml mleka
  • 200 g szpinaku baby
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka ugotuj w wodzie z dodatkiem przypraw oraz marchewki i selera.
  • Pierożki tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  • Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przetrzyj przez praskę. Usmaż na maśle do lekkiego zarumienienia się cebuli. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
  • Do zasmażki wlej mleko i mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie dolej odcedzony bulion z gotowania kurczaka.
  • Mięso kurczaka i warzywa z bulionu pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, dodaj także ser i szpinak, gałkę muszkatołową i przyprawy, krótko zagotuj zupę.
  • Pierożki włóż do miseczek, zalej zupą i podawaj.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej