Zupa tortellini z kurczakiem: przepis na kremową, odżywczą zupę
2021-11-10
łatwy
40 min
5
Zupa tortellini z kurczakiem jest bardzo sycąca, gęsta i kremowa. A także łatwa do przygotowania, bardzo aromatyczna i po prostu pyszna. Jeśli jesteś fanem zup oraz dań jednogarnkowych, ten przepis jest dla ciebie
SKŁADNIKI
- paczka tortellini serowych (albo innych ulubionych)
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 70 g sera gorgonzola
- 50 g mąki uniwersalnej (ok. 1/3 szklanki)
- 500 ml mleka
- 200 g szpinaku baby
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka ugotuj w wodzie z dodatkiem przypraw oraz marchewki i selera.
- Pierożki tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
- Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przetrzyj przez praskę. Usmaż na maśle do lekkiego zarumienienia się cebuli. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
- Do zasmażki wlej mleko i mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie dolej odcedzony bulion z gotowania kurczaka.
- Mięso kurczaka i warzywa z bulionu pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy, dodaj także ser i szpinak, gałkę muszkatołową i przyprawy, krótko zagotuj zupę.
- Pierożki włóż do miseczek, zalej zupą i podawaj.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie