Zupa tajska wege - warzywna porcja energii. Rozgrzeje ciało i duszę
2022-12-01
łatwy
35 min
4
Dieta wegańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa tajska wege to bezmięsna odmiana popularnej zupy, z aromatycznymi dodatkami w postaci pasty curry, trawy cytrynowej, imbiru, soku z limonki i chili. Taka zupa rozgrzewa, poprawia nastrój i dodaje energii. Zabielona mleczkiem kokosowym ma doskonałą konsystencję i ciekawy smak. Kaloryczności dodaje jej makaron.
SKŁADNIKI
- puszka mleka kokosowego
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- kostka tofu
- szalotka
- 1 marchew
- gruby szczypior
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżka oleju
- łyżka sosu sojowego
- spora łyżka czerwonej pasty curry
- papryczka chilli,
- 2 łodygi trawy cytrynowej lub 1 spora łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 3 cm imbiru
- 1-2 limonki
- garść grzybów mun
- 8-10 pieczarek
- makaron ryżowy
- kiełki fasoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić składniki: marchew w cienkie słupki, cebulę w półplasterki, pieczarki w cienkie plastry. Czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekać. Trawę cytrynową obrać z pierwszych warstw, pokroić wzdłuż i i lekko zmiażdżyć aby puściła trochę soków.
- Tofu pokroić w kostkę i zamarynować w soku z limonki i sosie sojowym - wymieszanych w proporcji pół na pół.
- Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- W garnku rozgrzać olej z olejem sezamowym, dodać posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, chili, posiekany imbir, trawę cytrynową i marchew. Dolać sos sojowy, wymieszać i chwilkę poddusić.
- Dodać pieczarki, pastę chili, sok z całej limonki. Podsmażyć całość przez kilka minut. Zalać wszystko bulionem i mlekiem kokosowym.
- Dodać grzybki mun, gotować zupę na wolnym ogniu, aż grzybki zmiękną. W razie potrzeby doprawić zupę większą ilością soku z limonki i solą.
- Tofu wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i przesmażyć.
- W miseczkach rozłożyć ugotowany makaron, zalać go gorącą zupą, posypać przesmażonym tofu, kiełkami i sporą ilością pokrojonego szczypioru.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy