Zupa tajska wege - warzywna porcja energii. Rozgrzeje ciało i duszę

Zupa tajska wege - warzywna porcja energii. Rozgrzeje ciało i duszę
Autor: Shutterstock Wegańska zupa tajska jest daniem, które rozgrzewa i nasyca
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa tajska wege to bezmięsna odmiana popularnej zupy, z aromatycznymi dodatkami w postaci pasty curry, trawy cytrynowej, imbiru, soku z limonki i chili. Taka zupa rozgrzewa, poprawia nastrój i dodaje energii. Zabielona mleczkiem kokosowym ma doskonałą konsystencję i ciekawy smak. Kaloryczności dodaje jej makaron.

SKŁADNIKI

  • puszka mleka kokosowego
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • kostka tofu
  • szalotka
  • 1 marchew
  • gruby szczypior
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • spora łyżka czerwonej pasty curry
  • papryczka chilli,
  • 2 łodygi trawy cytrynowej lub 1 spora łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 3 cm imbiru
  • 1-2 limonki
  • garść grzybów mun
  • 8-10 pieczarek
  • makaron ryżowy
  • kiełki fasoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić składniki: marchew w cienkie słupki, cebulę w półplasterki, pieczarki w cienkie plastry. Czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekać. Trawę cytrynową obrać z pierwszych warstw, pokroić wzdłuż i i lekko zmiażdżyć aby puściła trochę soków.
  • Tofu pokroić w kostkę i zamarynować w soku z limonki i sosie sojowym - wymieszanych w proporcji pół na pół.
  • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • W garnku rozgrzać olej z olejem sezamowym, dodać posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, chili, posiekany imbir, trawę cytrynową i marchew. Dolać sos sojowy, wymieszać i chwilkę poddusić.
  • Dodać pieczarki, pastę chili, sok z całej limonki. Podsmażyć całość przez kilka minut. Zalać wszystko bulionem i mlekiem kokosowym.
  • Dodać grzybki mun, gotować zupę na wolnym ogniu, aż grzybki zmiękną. W razie potrzeby doprawić zupę większą ilością soku z limonki i solą.
  • Tofu wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i przesmażyć.
  • W miseczkach rozłożyć ugotowany makaron, zalać go gorącą zupą, posypać przesmażonym tofu, kiełkami i sporą ilością pokrojonego szczypioru.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej