Zupa selerowo-jabłkowa - smakowita dawka zdrowia
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa selerowo-jabłkowa to znakomite połączenie smaków - słodkiego selera i winnych jabłek, delikatnej śmietany i podkręcających smaki przypraw. Znakomita i łatwa do przygotowania, niedroga i z łatwo dostępnych składników - czego trzeba więcej?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag selera korzeniowego
- 40 dag winnych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- pół szklanki śmietany
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej i otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane selery i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W garnku stopić masło, przesmażyć na nim jabłka z selerem.
- Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką i skórką z cytryny.
- Śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wino wymieszać, wlać do zupy, zagotować mieszając, aż zupa zgęstnieje.
- Przed podaniem posypać natką.