Zupa pomidorowa na kiełbasie

2018-04-09
Zupa pomidorowa na kiełbasie
Autor: Shutterstock Warto wypróbować zupę pomidorową ugotowaną na wywarze z kiełbasy
łatwy
40 min
4

Zupa pomidorowa dobra jest na każdą okazję. Pożywna i apetyczna należy do najchętniej spożywanych zup w Polsce. Ugotowana na wywarze z kiełbasy, będzie miała lekko dymny smak. Niecodzienna propozycja urozmaici nasz domowy jadłospis. 

Zobacz inne nasze przepisy na zupy z warzyw!

Składniki

porcja włoszczyzny lub pół paczki mrożonej włoszczyzny pociętej na paski

40 dag kiełbasy podwawelskiej

40 dag pomidorów lub 500 ml przecieru z kartonu lub 3 pełne łyżki koncentratu

15 dag suchego drobnego makaronu np. orzo 

listek laurowy

kilka ziaren pieprzu

ząbek czosnku

sól i pieprz

cukier

liście bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić, zalać wodą (1,5 litra), dodać czosnek, listek laurowy i ziarenka pieprzu, zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 15 minut.

Pokroić pomidory, poddusić i przetrzeć. (Ten etap odpada, jeśli używacie gotowych przetartych pomidorów.)

Dodać pomidory, obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Zagotować

Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie zagotować. 

Oddzielnie ugotować makaron. 

Zupę podawać z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Zupę pomidorową można przygotować na gotowym wywarze warzywnym, co bardzo przyspieszy przygotowanie posiłku.