Zupa pieczarkowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa pieczarkowa
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa - smaczna i aksamitna.
łatwy
30 min
4

Znakomicie zbilansowana zupa pieczarkowa smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ziemniak
  • ½ małej cebuli
  • ½ korzenia pietruszki
  • 3 pieczarki
  • 1 łyżka śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki i cebulę, do momentu odparowania wody z pieczarek.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę  zetrzeć  na  tarce  o grubych  oczkach. 
  • Do  gorącego  bulionu  wrzucić wszystkie warzywa. Gotować zupę do miękkości warzyw.
  • Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zupę zabielić śmietaną.