Zupa pieczarkowa prezydentowej - oryginalny przepis

zupa pieczarkowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa pieczarkowa prezydentowej podawana jest z makaronem, kleksem śmietany i natką pietruszki
łatwy
40 min
4

Zupa pieczarkowa prezydentowej robi furorę w polskich domach. Wypróbuj przepis na wyśmienita zupę pieczarkową pani prezydentowej według oryginalnej receptury. Podawaj z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką.

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pora
  • 1 nieduża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
  • Z umytych dokładnie pieczarek wybieramy około 10-12 małych podsmażamy je na żółto na maśle z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, podsmażone wrzucamy do bulionu z warzywami. Pozostałe pieczarki ścieramy na tarce, na dużym oczku, wrzucamy na tę samą patelnię, podsmażamy na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, dusimy ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku.
  • Następnie solimy, mieszamy, wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, od razu zestawiamy patelnię, zawartość przelewamy do blendera lub wysokiej miseczki, miksujemy. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw.
  • Zmiksowany sos pieczarkowy wlewamy do zupy, wsypujemy estragon, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku.
  • Zupę pieczarkową prezydentowej rozlewamy do miseczek lub talerzy, podajemy z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką.
Edyta Folwarska
więcej