Zupa paprykowa na ostro z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa paprykowa na ostro to propozycja dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki. Mocno doprawiona zupa z pieczonej papryki i jest bardzo wyrazista. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu drobiowego
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- mały kawałek papryki chilli
- ½ pomidora czerwonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 kromka chleba pszennego
- naturalna wegeta
- pieprz cayenne
- papryka słodka/wędzona
- czosnek w proszku
- świeżo mielony kolorowy pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę czerwoną i żółtą umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ułożyć na blasze do pieczenia i piec do uzyskania czarnej skórki, którą następnie należy zdjąć.
- Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórę. Do gorącego bulionu wrzucić paprykę, pomidora.
- Gotować 15 min. Doprawić papryczką chilli i resztą przypraw.
- Zupę zabielić śmietaną i zblendować na gładki krem.
- Podawać z kromką chleba.