Zupa marchewkowa z nerkowcami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa marchewkowa z nerkowcami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna i lekka zupa, która dostarcza wielu składników odzywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
- łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na maśle w garnku poddusić oba warzywa –na małym ogniu około 10 minut.
- Dodać przeciśnięty czosnek, bulion i mleko, gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować całość na krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną orzechami.