Zupa krem ze świeżej mięty - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa krem ze świeżej mięty to orzeźwiająca propozycja, zwłaszcza na upalne dni. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 170 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ½ cebuli
- 1/3 cukinii
- 1 garść
- sałaty roszponki
- kilkanaście listków świeżej mięty
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w plastry lub kostkę, posolić i odstawić na około 20 min.
- Warzywo odsączyć z nadmiaru wody i podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w kostkę cebulą do miękkości.
- Do gorącego bulionu wrzucić cukinię i cebulę, doprawić, zagotować.
- Po kilku minutach dodać do zupy roszponkę i miętę. Całość zmiksować na krem.
- Zupę przystroić łyżką śmietany.