Zupa krem ze świeżej mięty - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa krem ze świeżej mięty
Autor: Shutterstock Zupa krem ze świeżej mięty jest idealna na upały.
łatwy
30 min
4

Zupa krem ze świeżej mięty to orzeźwiająca propozycja, zwłaszcza na upalne dni. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 170 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • ½ cebuli
  • 1/3 cukinii
  • 1 garść
  • sałaty roszponki
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • 1 łyżka gęstej  śmietany 18 %

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić w plastry lub kostkę, posolić i odstawić na około 20 min.
  • Warzywo odsączyć z nadmiaru wody i podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w kostkę cebulą do miękkości.
  • Do gorącego bulionu wrzucić cukinię i cebulę, doprawić, zagotować.
  • Po  kilku minutach dodać do zupy roszponkę i miętę. Całość zmiksować na krem.
  • Zupę przystroić łyżką śmietany.