Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków - pyszna, jesienna porcja witamin

Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków - pyszna, jesienna porcja witamin
Autor: Shutterstock Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków udekorowana naietkami i szałwią.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków ma bardzo przyjemny słodko-kwaśny smak przełamany aromatem przypraw. To bardzo zdrowe, dietetyczne danie dostarcza wielu składników odżywczych, pobudza do działania i syci.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg owoców pigwy
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • 2 nieduże cebule
  • 1 jabłko
  • 0,5 niedużego selera
  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta ziela angielskiego
  • szczypta suszonej szałwii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i drobno posiekać, pigwę obrać, przekroić, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i pigwę i smażyć na niedużym ogniu ok 10 min.
  • W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, ziemniaki i selera, zalać bulionem i gotować, aż będą miękkie.
  • Do zupy dodać usmażoną pigwę z cebulą, zupę przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, ziele angielskie i szałwię.
  • Zupę zmiksować ze śmietaną, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej