Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków - pyszna, jesienna porcja witamin
2021-10-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z pigwy i słodkich ziemniaków ma bardzo przyjemny słodko-kwaśny smak przełamany aromatem przypraw. To bardzo zdrowe, dietetyczne danie dostarcza wielu składników odżywczych, pobudza do działania i syci.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg owoców pigwy
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 2 nieduże cebule
- 1 jabłko
- 0,5 niedużego selera
- 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- szczypta ziela angielskiego
- szczypta suszonej szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i drobno posiekać, pigwę obrać, przekroić, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i pigwę i smażyć na niedużym ogniu ok 10 min.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, ziemniaki i selera, zalać bulionem i gotować, aż będą miękkie.
- Do zupy dodać usmażoną pigwę z cebulą, zupę przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, ziele angielskie i szałwię.
- Zupę zmiksować ze śmietaną, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze