Zupa krem z pietruszki z czipsami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa krem z pietruszki z czipsami pietruszkowymi to elegancka przystawka na ciepło. W wersji codziennej doskonała zupa do pracy.
SKŁADNIKI
- 350-400 g pietruszki
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oraz do podania: chipsy z pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista.
- Ziemniaki, pietruszkę obieramy i kroimy w kotkę, dodajemy do cebuli, chwilę smażymy i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1-2 cm nad nimi). Dodajemy sól, pieprz i tymianek, gotujemy 30 min.
- Zupę miksujemy na krem.
- Doprawiamy ewentualnie do smaku.
- Porcję zupy podajemy posypaną chipsami z korzenia pietruszki i świeżymi listkami tymianku.