Zupa krem z pietruszki z czipsami

2021-03-29
Zupa krem z pietruszki z czipsami
Autor: Shutterstock Pyszny krem pietruszkowy kusi aksamitną konsystencją
łatwy
45 min
4

Zupa krem z pietruszki  z czipsami pietruszkowymi to elegancka przystawka na ciepło. W wersji codziennej doskonała zupa do pracy. 

SKŁADNIKI

  • 350-400 g pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 
  • oraz do podania: chipsy z pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista.
  • Ziemniaki, pietruszkę obieramy i kroimy w kotkę, dodajemy do cebuli, chwilę smażymy i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1-2 cm nad nimi). Dodajemy sól, pieprz i tymianek, gotujemy 30 min. 
  • Zupę miksujemy na krem.
  • Doprawiamy ewentualnie do smaku.
  • Porcję zupy podajemy posypaną chipsami z korzenia pietruszki i świeżymi listkami tymianku.