Zupa krem z pieczonych pomidorów: przepis na kremową pomidorową

Zupa krem z pieczonych pomidorów: przepis na kremową pomidorową
Autor: Shutterstock.com Zupa krem z pieczonych pomidorów: przepis na kremową pomidorową
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krem z pieczonych pomidorów jest esencjonalny, aksamitny i absolutnie zniewalający. Uwielbiam ten rodzaj zupy lekkiej, lecz pożywnej, bogatej w mikroelementy i witaminy. Można ją wypić z kubeczka lub zjeść z dodatkami. Dla mamy krem solo, dla dzieciarni z gotowanym ryżem lub makaronem. Po prostu pyszności! 

Co jest potrzebne do zupy krem z pomidorów?

Na zupę dla 4 osób potrzeba od 1 do 2 kg pomidorów. Im pomidory są bardziej mięsite tym będzie potrzeba ich mniej. Pomidory wodniste oczywiście podczas pieczenia odparują. 

Potrzebny jest także czosnek. Jeśli chcecie możecie dodać cebulę. Oczywiście zioła do smaku też sa niezbędne. Dodaję jeszcze kawałek ostrej papryczki. Uważam, że odrobina pikanterii nie zaszkodzi. Ale smak papryki powinien być wyważony. Wyczuwalny, ale nie pozostawać za długo w ustach. 

Jak ugotować zupę krem z pieczonych pomidorów?

Pomidory należy upiec w dość wysokiem temperaturze. Chcemy je mocno zredukować i nadać im intensywny smak przez odparowanie. Przy czym cukry naturalnie zawarte w pomidorach ulegną karmelizacji i nadadzą zupie głębi. 

Z upieczonych pomidorów należy usunąć skórę. Nie jest to skomplikowane. Gdy tylko pomidory przestygną można z łatwością usunąć skórki po prostu palcami. To samo dotyczy ząbków czosnku.

Upieczony miąższ pomidorów razem z czosnkiem przekładamy do blendera, malaksera lub garnka. W tym ostatnim przypadku miksujemy za pomocą blendera ręcznego, zanurzeniowego. Miksujemy na gładko. Dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 lub 1,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 mała ostra papryczka lub połówka, dodaj tyle, co lubisz
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 gałązki oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1 garść liści bazylii
  • 200 ml śmietany lub wegańskiego zamiennika sojowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój na pół większe pomidory (lub pomidorki koktajlowe/winogronowe). Ułóż na blasze. Dołóż przeciętą poziomo główkę czosnek (nadal w łupinkach). Dodaj tymianek i oregano. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem.
  • Piecz pomidory, cebulę i czosnek w temperaturze 220°C przez 25-35 minut, aż skórki pomidorów zaczną czernieć.
  • Po upieczeniu zdejmij skórki pomidorów. Powinni od razu się ześlizgnąć.
  • Zmiksuj pomidory i czosnek w blenderze lub używając blendera zanurzeniowego.
  • Przelej zmiksowane pomidory do garnka. Dodaj bulion warzywny. Podgrzej. 
  • Dodaj posiekane liście bazylii, cukier (1 łyżeczka na raz) oraz śmietanę.
  • Spróbuj i dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej