Zupa krem z kalafiora po indyjsku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krem z kalafiora po indyjsku z dużą ilością aromatycznych, rozgrzewających przypraw orientalnych to zimowa wersja zupy kalafiorowej. Gęsta, odżywcza i sycąca zupa krem z kalafiora będzie smakowała całej rodzinie.
Polecamy również: Rozgrzewające przyprawy na zimę: jakie są i jak ich używać? [GALERIA PRZEPISÓW]
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 3 liście curry (jeśli nie mamy można pominąć)
- kawałek zielonej papryczki chili pozbawionej pestek i drobno pokrojonej
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kminu
- 1.5 łyżeczki mielonego kminu
- 1/3 łyżeczki łagodnego curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
- 1 średni ziemniak
- 1 kalafior o wadze około 500-600 g
- mała puszka krojonych pomidorów (w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami)
- 4 szklanki wody
- dodatkowo do podania: dowolny jogurt lub śmietana, indyjskie chlebki naan lub świeża bagietka, sok z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dość szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać liście curry i papryczkę chili, drobno pokrojony imbir, cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać przez około 5 minut lub do momentu aż cebula będzie zeszklona, po czym przełożyć na talerz.
- Do tego samego garnka dodać kolejną łyżkę oliwy i dorzucić przyprawy: nasiona kminu, mielony kmin, sproszkowane curry, kurkumę, mieloną kolendrę, pieprz kajeński, przesmażyć przez minutę cały czas mieszając.
- Następnie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki i pomidory razem z sokiem.
- Wlać wodę, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i posolić.
- Gotować pod przykryciem przez około 25 minut lub aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowaną zupę można zblendować na gładki krem w garnku za pomocą blendera ręcznego lub w blenderze kielichowym – wtedy najpierw zupę należy wystudzić i dopiero zblendować, po czym z powrotem przelać do garnka i podgrzać przed podaniem.
- Gotową zupę można posolić do smaku.
- Podawać udekorowaną kleksem z jogurtu/śmietany i skropioną odrobiną soku z cytryny lub limonki. Zupka dobrze smakuje przegryzana chlebkiem naan czy świeżą bagietką.
- Przed zblendowaniem zupy można też odłożyć kilka różyczek kalafiora, które potem wykładamy bezpośrednio na talerz – to wersja dla tych, którzy lubią, żeby w zupie było coś „na ząb”.