Zupa krem z buraczków z serem feta

2019-04-03
Zupa krem z buraczków z serem feta [WIDEO]
Autor: Shutterstock Krem z buraków z dodatkiem sera feta i jogurtu - dietetyczna wersja barszczu zabielanego
łatwy
40 min
4

Zupa krem z buraczków z serem feta to wersja light popularnego barszczu zabielanego - bez śmietany i ziemniaków, za to z pożywnym dodatkiem fety.

ZOBACZ TAKŻE WIDEO z innym pomysłem na krem z buraków:

Składniki

2 szklanki bulionu warzywnego

500 g buraków

jedna mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

1 łyżka octu winnego, balsamicznego

pół łyżeczki oliwy z oliwek

1 liść laurowy, suszony

pieprz i sól do smaku

50 g sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.

Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka i podsmaż wszystko około 10 minut. Zalej bulionem i dodaj listek laurowy.

Gotuj około 20 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła.

Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i serem feta pokrojonym w kostkę.