Zupa krem z buraczków z serem feta
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa krem z buraczków z serem feta to wersja light popularnego barszczu zabielanego - bez śmietany i ziemniaków, za to z pożywnym dodatkiem fety.
ZOBACZ TAKŻE WIDEO z innym pomysłem na krem z buraków:
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 500 g buraków
- jedna mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1 łyżka octu winnego, balsamicznego
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy, suszony
- pieprz i sól do smaku
- 50 g sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
- Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka i podsmaż wszystko około 10 minut. Zalej bulionem i dodaj listek laurowy.
- Gotuj około 20 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła.
- Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i serem feta pokrojonym w kostkę.