Zupa krem z brokułów, cukinii, szpinaku i kaszy jaglanej
2021-12-22
łatwy
30 min
1
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielone warzywa i kasza jaglana to bomba witaminowa i energetyczna. Poprawi ci nastrój, da energię i ale oszczędzi zbędnych kalorii.
Kalorie: 702 kcal Białko: 21 g Tłuszcz: 39 g Węglowodany: 82 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 5 łyżek kaszy jaglanej, suchej
- ½ brokuła, około 1 szklanki
- 1/3 cukinii średniej wielkości
- 1/3 cebuli średniej lub 1 mała dymka
- 1 ząbek czosnku
- ½ jabłka
- ½ szklanki świeżych liści szinaku baby
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Brokuły umyj i podziel na różyczki. Cukinię oraz jabłko umyj i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Wrzuć brokuły, jabłko, cukinię, szpinak, przyprawy i wymieszaj.
- Wlej wrzątek do poziomu warzyw i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
- Do zupy dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i zmiksuj na krem.
- Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i posyp nimi gotowy krem.
- Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online