Zupa koperkowa z kaszą i młodymi warzywami

Zupa koperkowa z kaszą i młodymi warzywami
Autor: Shutterstock.com Talerz pyszne zupy koperkowej z młodymi warzywami i kaszą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa koperkowa z kaszą i młodymi warzywami to krzepiąca porcja zdrowia. Delikatny smak warzyw dobrze podkreśli aromatyczny koperek. Dodatek młodych ziemniaków i kaszy nada zupie więcej wartości odżywczych. Koperkowa to najłatwiejsza wiosenna zupa! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody bulionu warzywnego
  • 250 g młodej włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
  • 2-4 ziemniaki młode lub z poprzedniego sezonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 czubate łyżki koperku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru dodać kaszę. 
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Po kwadransie gotowania dodać młode warzywa i ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut lub do chwili, gdy warzywa będą ugotowane. 
  • Na koniec dodać posiekany koperek. Spróbować i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Rozlać do talerzy i podawać z pajdą świeżego chleba z masłem. 
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej