Zupa koperkowa z kaszą i młodymi warzywami
2021-05-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa koperkowa z kaszą i młodymi warzywami to krzepiąca porcja zdrowia. Delikatny smak warzyw dobrze podkreśli aromatyczny koperek. Dodatek młodych ziemniaków i kaszy nada zupie więcej wartości odżywczych. Koperkowa to najłatwiejsza wiosenna zupa!
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody bulionu warzywnego
- 250 g młodej włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i por
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
- 2-4 ziemniaki młode lub z poprzedniego sezonu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 czubate łyżki koperku posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru dodać kaszę.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Po kwadransie gotowania dodać młode warzywa i ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut lub do chwili, gdy warzywa będą ugotowane.
- Na koniec dodać posiekany koperek. Spróbować i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Rozlać do talerzy i podawać z pajdą świeżego chleba z masłem.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?