Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa kalafiorowa z orzechami włoskimi jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera oryginalnego charakteru. Porcja zupy ugotowanej wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 150 ml bulionu drobiowego
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- 0,25 kalafiora
- 1 młody ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior umyć i podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki.
- Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Na maśle w garnku poddusić oba warzywa – na małym ogniu około 10 minut.
- Dodać przeciśnięty czosnek, bulion i mleko, gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać do zupy połowę łyżki orzechów włoskich. Zmiksować całość na krem, doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną pozostałą częścią orzechów.