Zupa kalafiorowa z kurkumą i jajkiem poszetowym: szybki przepis na sycący posiłek

Zupa kalafiorowa po azjatycku: szybki przepis na sycący posiłek
Autor: Shutterstock.com Kremowa zupa kalafiorowa po azjatycku z jajkiem poszetowym
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa kalafiorowa z curry i mlekiem kokosowym jest równie zdrowa, co pyszna. Esencjonalna zupa z pieczonego kalafiora gotowa jest w 40 minut.  Kalafiorowa podana z jajkiem poszetowym to przepis na obiad, w którym się zakochasz!

Jak ugotować jajko poszetowe? 

Jajko poszetowe to inaczej jajko poche (z francuskiego) lub jajko w koszulce. Dlaczego w koszulce? W jajku poszetowym płynne żółtko otulone jest przez ścięte białko niczym koszulką. Jajko poszetowe podaje się solo jako samodzielne danie śniadaniowe. Lub jako dodatek do zielonych warzyw. Do szpinaku lub szparagów. Jajko poszetowe jest lekko strawne i dietetyczne. Zobacz, jak przygotować jajko poszetowe gotowane w folii spożywczej. Oto najłatwiejszy sposób nie na jedno jajko poszetowe, ale na cały tuzin jajek.

Składniki na jajko poszetowe:

  • 4 jajka
  • 4 kawałki folii spożywczej
  • olej roślinny
  • gorąca woda

Przygotowanie jajka poszetowego:

  1. Środek każdego kawałka folii za pomocą pędzla posmarować olejem.
  2. Teraz potrzebny będzie kubeczek lub filiżanka. Folią wyłożyć kubeczek. 
  3. Do kubeczka wybić jajko ze skorupki. Zebrać brzegi folii i mocno skręcić, a następnie związać na supełek. 
  4. Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami folii i jajkami. 
  5. W garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pakieciki z jajkami. Gotować 5-7 minut. W zależności, jak bardzo chcecie mieć ścięte jajko.
  6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pakieciki z wody. Rozciąć folię. Jajko dodać do zupy. Przed podaniem naciąć jajko nożem, aby wylało się żółtko. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora, razem z łodygą, grubo posiekana
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 4 duże marchewki, posiekane
  • 2 łyżki imbiru świeżego, startego
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione nożem
  • 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej
  • 1 szczypta ostrej papryki w płatkach
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż pokrojony kalafior na blasze do pieczenia, skrop 1 łyżeczką oliwy z oliwek i posyp solą morską. Kalafior piecz przez 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękki i przyrumieniony. 
  • Podczas gdy kalafior się piecze, rozpocznij gotowanie zupy. Pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek podgrzej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 3-5 minut.
  • Dodaj pokrojone marchewki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka i cebula zrumienią się. Zajmie to około 10 minut.
  • Dodaj imbir i czosnek.  Smaż przez 1 minutę. Dodaj kurkumę i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  • Wlej 1/2 szklanki bulionu i zdeglasuj dno garnka, zdrapując wszystkie przyrumienione kawałeczki. 
  • Dodaj pozostały wywar i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i delikatnie gotuj na wolnym ogniu do chwili, gdy dodasz upieczonego kalafiora.
  • Wyciągnij kalafior z piekarnika i dodaj do garnka.
  • Używając blendera zanurzeniowego (lub pracując małymi partiami w zwykłym blenderze lub mikserze stacjonarnym) zmiksuj zupę, aż będzie bardzo gładka. Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą morską.
  • Podawaj z jajkiem poszetowym. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej