Zupa jęczmienna na białym winie

2021-03-29
Zupa jęczmienna
Autor: Shutterstock Zupę jęczmienną przygotowuje się na bazie ziarna z jęczmienia.
łatwy
40 min
4

Zupa jęczmienna to rodzaj krupniku na wywarze warzywnym. Bardzo bogata w świeże składniki odżywcze i niezwykle aromatyczna.

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki ziarna jęczmiennego
  • 50 g suszonej wołowiny
  • pęczek włoszczyzny
  • kalarepka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek natki
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • pieprz i sól
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarno namoczyć w wodzie na całą noc.
  • Warzywa umyć obrać i pokroić drobno. Mięso pokroić w kostkę.
  • Obsmażyć mięso i warzywa na oleju, zalać winem i wywarem.
  • Dodać ziarno i gotować na małym ogniu ok. 20 min.
  • Przyprawić pieprzem i posypać natką.