Zupa jarzynowa z dorszem

Zupa jarzynowa z dorszem
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz dodany do zupy jarzynowej  to doskonały pomysł uzupełnienia diety o zdrowe białko
łatwy
50 min
4

Zupa jarzynowa z dorszem to jedna z najmniej kalorycznych zup. Ponadto jej główny składnik, czyli dorsz, nadaje się do gotowania, smażenia i grillowania, duszenia w warzywach, a wędzona do past i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewki oraz ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Seler oczyścić, pokroić w krążki.
  • Filety umyć, pokroić, posolić.
  • Cebulę i czosnek zeszklić w rondlu na oliwie.
  • Dodać resztę warzyw, wlać bulion, gotować 30 minut.
  • Dołożyć rybę, gotować 10 minut.
  • Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem lub natką.