Zupa jarzynowa z dorszem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zupa jarzynowa z dorszem to jedna z najmniej kalorycznych zup. Ponadto jej główny składnik, czyli dorsz, nadaje się do gotowania, smażenia i grillowania, duszenia w warzywach, a wędzona do past i sałatek.
SKŁADNIKI
- 40 dag filetów z dorsza
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewki oraz ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Seler oczyścić, pokroić w krążki.
- Filety umyć, pokroić, posolić.
- Cebulę i czosnek zeszklić w rondlu na oliwie.
- Dodać resztę warzyw, wlać bulion, gotować 30 minut.
- Dołożyć rybę, gotować 10 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem lub natką.