Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami
2022-06-08
łatwy
90 min
4
Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- pół kurczaka
- włoszczyzna
- 3 suszone śliwki
- 3 orzechy włoskie
- czerwona papryka
- kwaśne jabłko
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kurczaka i włoszczyzny gotujemy rosół, a następnie wyjmujemy mięso i warzywa.
- Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane orzechy, śliwki i rodzynki.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę kurczakiem i włoszczyzną.
- Zupę przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną i mąką, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować zupę krem z pomidorów.