Zupa grzybowa z maślaków. Zrób z nami pyszną sezonową zupę

Zupa grzybowa z maślaków
Autor: Shutterstock Ze świeżo zebranych maślaków warto przygotować aromatyczną zupę
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupy to polska specjalność, a wśród nich królują też grzybowe. Jeśli uda ci się nazbierać świeżych maślaków, warto przygotować z nich ten tradycyjny, sycący przysmak. Zupa grzybowa z maślaków nie jest trudna do zrobienia, a smak grzybów wspaniale łączy się z aromatem warzyw w wywarze.

SKŁADNIKI

  • duży pęczek włoszczyzny
  • 50 dag maślaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłucz i osusz. Pokrój. Następnie podduś z posiekaną cebulą na maśle.
  • Warzywa oczyść, umyj. Dodaj do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotuj.
  • Wywarem z warzyw zalej grzyby. Całość gotuj 30 minut. Połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew i dopraw do smaku.
  • Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem przypraw śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Czy warto jeść grzyby?

Galeria: Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe

Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej