Zupa grzybowa z maślaków. Zrób z nami pyszną sezonową zupę
2022-09-21
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupy to polska specjalność, a wśród nich królują też grzybowe. Jeśli uda ci się nazbierać świeżych maślaków, warto przygotować z nich ten tradycyjny, sycący przysmak. Zupa grzybowa z maślaków nie jest trudna do zrobienia, a smak grzybów wspaniale łączy się z aromatem warzyw w wywarze.
SKŁADNIKI
- duży pęczek włoszczyzny
- 50 dag maślaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 50 dag ziemniaków
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłucz i osusz. Pokrój. Następnie podduś z posiekaną cebulą na maśle.
- Warzywa oczyść, umyj. Dodaj do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotuj.
- Wywarem z warzyw zalej grzyby. Całość gotuj 30 minut. Połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew i dopraw do smaku.
- Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem przypraw śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Czy warto jeść grzyby?