Zupa fasolowa z pomidorami
2021-12-07
łatwy
40 min
4
Zupa fasolowa z pomidorami to pyszna rozgrzewająca wegańska alternatywa dla zwykłej fasolówki. Gotuje się ją szybko i łatwo. Dzięki dodanym ziołom ma wyborny, intensywny smak, a niewielki dodatek wędzonej papryki powoduje, że jej smak wszystkim przypadnie do gustu.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasolki
- 1 por, tylko jasna część
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu lub 5 łyżek przecieru pomidorowego
- olej do podsmażenia warzyw
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę w talarki. Pora w krążki. Czosnek drobno posiekać lub przetrzeć. Fasolkę odcedzić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i grubo posiekać.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę, smażyć 3 minuty. Dodać pora i czosnek oraz przyprawy: cząber, majeranek i listek laurowy, smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać pomidory i smażyć 2 minuty.
- Do garnka wlać 1,5 l wody i gotować 20 minut.
- Przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolkę.
- Posolić do smaku i pieprzu.
- Podawać posypany natką pietruszki z pajdą świeżego chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli